Onze jeugdige Mercatellers op het Vlaams Schoolschaakkampioenschap, 19.01.2019

We beginnen ons verhaal deze keer van achter naar voor. Als eindconclusie kunnen we stellen dat de provinciale schoolschaakedities kunnen afgeschaft worden want reeds enkele jaren op rij is het duidelijk dat de Oost-Vlaamse provincie de sterkste van Vlaanderen is ๐Ÿ˜Š

Zaterdag 19 januari 2019: Editie 2018-2019 van het Vlaams schoolschaakkampioenschap gaat door in het Sint-Lievenscollege in hartje Gent.

In navolging van het provinciaal kampioenschap anderhalve maand geleden, deze keer 8 en 2 ex-Mercatel-jeugdspelers nemen deel.

De ploegopstellingen zijn gelijk aan de vorige keer (onder het motto: never change a winning team ๐Ÿ˜‰ ):

Voor Sint-Barbaracollege uit Gent: Maya bord 1 en Kieran bord 4
Sint-Vincentiusschool uit Zwijnaarde: Diana bord 1 en Maxim bord 2
Sint-Janscollege Oude Bareel uit Sint-Amandsberg team 1: Mateo, Jack, Arthur en Manu in die bordvolgorde en team 2 Lander bord 3 en Daan Walleyn bord 4.
Het mini-Mercatel-St-Jans-team bestaande uit Luka, Oskar, Victor en Seth is ook van de partij. Gezien de gewijzigde deelnameregels waar een vrouwelijk lid een verplichting is, worden ze deze keer gesterkt door klasgenoot Juliet.

De spanning en de verwachtingen liggen hoog. Zowel in de mini-reeks als de lagere school reeks moeten 2 provinciale titels verdedigd worden. Ook de overige podiumplaatsen in het provinciaal kampioenschap van de lagere school reeks behoorden toe aan de bovenstaande ploegen.

In de Vlaamse editie moet er rekening gehouden worden met enkele sterke ploegen uit andere provincies, vertegenwoordigd door leden die onze jeugd bekend zijn uit de criteriumtornooien. De tegenstand ligt dus een stuk hoger dan in het Oost-Vlaamse toernooi.

Maar de Mercatel jeugd zou de Mercatel jeugd niet zijn als ze niet steeds het beste van zichzelf geven en strijden voor podiumplaatsen.

Onze miniโ€™s zetten een voortreffelijke prestatie neer en worden 3de. Ongelofelijk als je weet dat Juliet tot een week geleden nog geen schaakbord van dichtbij had gezien. De Mercatel toekomst is verzekerd als je ziet wat onze jongste telgen nu al kunnen!

Team 2 Sint-Jans speelt ook de pannen van het dak en eindigen op een mooie 24ste plaats van de 60 ploegen. Een super prestatie om in de eerste helft te eindigen.

En dan ongelofelijk maar waar, de 3 podiumplaatsen in de lagere school reeks zijn terug weggelegd voor dezelfde ploegen als op het Oost-Vlaamse toernooi.
Mercatel is opnieuw de winnaar in het schoolschaak-gebeuren.

We vallen in herhaling als we zeggen dat onze jeugdspelers hun prestaties zo dicht bij elkaar liggen. Op quasi elk jeugdtoernooi komt het tot een onderlinge strijd waarin er punten van elkaar afgesnoept worden.

Maya en Kieran houden stand op hun 3de plaats en nemen terug brons mee naar huis.
De strijd om de Vlaamse titel hing nog nooit zo aan een zijden draadje.
Sint-Vincentius en Sint-Jan eindigen met een gelijk aantal teampunten na de 9de ronde. De bordpunten bepalen de einduitslag. Daar wordt Sint-Jan nipt geklopt met slechts een half puntje. Fier staan Mateo, Jack, Arthur en Manu op het podium om hun 2de plaats en Sint-Vincentius mag zich Vlaams kampioen noemen dankzij Diana en Maxim.

Diana krijgt ook nog de bordprijs mee naar huis. Een mooie bekroning voor haar laatste jaar in de lagere school.

Dikke proficiat aan alle deelnemers!

We kijken al vol spanning uit naar het Belgische schoolschaakkampioenschap op 16 maart in Turnhout.

Mercatel rules AGAIN!!

Heidischool-01school-02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *