les volwassenen

Dit jaar gaan we van start gaan met volwassenenlessen (doelpubliek stap 6 + volwassenen). Deze vinden plaats op vrijdagavond na de jeugdlessen van 20u30 tot ongeveer 21u30 of 22u00. (exacte data staan ook vermeld in onze Google kalender)

Het vooropgezette format van deze lessen is peer-to-peer. Dat wil zeggen dat onze leden uitgenodigd zijn om in het verloop van het jaar zelf een les te geven, afwisselend onder elkaar.

De lesonderwerpen kunnen zelf voorgesteld worden (openingen, eindspelen, strategie, …) en hoeven niet altijd als instructie of vraag & antwoord gegeven te worden. Voor alternatieve werkvormen kunnen jullie bij Elias altijd om suggesties vragen. Dan haalt hij nog wat extra waarde uit mijn lerarenopleiding 😉

De eerste volwassenenles zal doorgaan op 20 oktober 2023.

Vervolgens ziet de kalender voor de volwassenenlessen er zo uit:

20 oktober Les 1 (annoteren door Elias)

3 november Les 2 (analyseren door Elias)

17 november Les 3 (complexe eindspelen door Bert2)

Complexe eindspelen zijn de eerste fase na het middenspel. Beide zijden hebben nog meer dan een handvol pionnen en stukken. Kleine verschillen in speelsterkte wegen hier sterk door. Deze eindspelen zijn alle uniek, maar we kunnen wel regels opstellen en met beleid tot een goede zet komen. Oefening baart hier zeker kunst. Open voor alle speelsterkten.

8 december Les 4 (Toreneindspelen door Koen)

15 december Les 5 (“Guess The Move Quiz’ door Bert2)

Wij fileren een partij met een zware strategische onbalans van 30 jaren her. Het doel is steeds duidelijk en de variantjes kort, dus prima geschikt voor een: “Guess The Move Quiz”. We formeren teams van gelijke sterkte die punten scoren per goed geraden zet en per weerlegging van een miszet. Aldus geraken wij diep doordrongen van de kolossale kracht van een waardevol wapen.

26 januari Les 6 (Mat op de achterste rij door Bert2)

We bestuderen zo’n 50 partijstellingen waarbij mat op de achterste rij een bepalende rol speelt. Alles van gemakkelijk tot uitdagend tot
schier onmogelijk.

“Introductie”
https://www.academicchess.com/worksheets/back_rank_mates.pdf

2 februari _

8 maart _

22 maart _

19 april _

26 april (Bert2)

Bordvisie, Pionneneindspel, Koningsaanval door blokkade van veld f6.

Heb je een goed idee voor een lesonderwerp, aarzel dan zeker niet om een mail te sturen naar info@demercatel.be

Hopelijk kunnen we er een leerzaam jaar van maken en ons op scherp stellen voor een goed (inter)clubseizoen!