Schaaklessen

De Stappenmethode is een veel gebruikte en kindvriendelijke manier om jonge schakers, in 6 stappen, in te wijden in de boeiende en tactische wereld van het schaakspel. In kleine groepjes krijgen de schakers de nodige instructielessen, waarna ze onder begeleiding de oefeningen in het stappenboek kunnen oplossen.

Naast deze oefeningen zijn het spelen en nabespreken van schaakpartijen de beste leerschool voor elke schaker. Om die reden organiseert de Mercatel een jeugdcompetitie en worden jeugdspelers maximaal aangemoedigd om deel te nemen aan jeugdtoernooien.

De schaaklessen worden gegeven door:

Jorian Burssens/Guy Burssens (stap 1)

Oscar Vandermeulen (stap 2)

Joannes Raepsaet (stap 3)

Elias Verhalle (stap 4&5)

Bij het afronden van een stap, legt de jeugdschaker een schaaktoets af. Indien hij/zij slaagt voor deze toets, wordt een schaakdiploma overhandigd en kan de jeugdschaker overgaan naar de volgende stap.

Bij niet slagen in de toets, worden extra instructie en oefeningen voorzien, en kan de jeugdschaker opnieuw de toets afleggen.

Tijdsschema van de schaaklessen:

Stap 1: 18.30u tot 19.30u

Stap 2: 18.30u tot 19.30u
Stap 3: 18.30u tot 19.30u
Stap 4: 19.30u tot 20.00u (*)
Stap 5: 20.00u tot 20.30u

* Aangezien de lesgever voor stap 4 & 5 momenteel dezelfde is kunnen de kinderen van stap 4 desgewenst blijven om aansluitend de les van stap 5 mee te volgen.

Op de oefenavonden (zie schaakkalender!) zijn jeugdleraren aanwezig tussen 18.30u en 20.30u om je te coachen bij je oefeningen.

Voor een vlot verloop van de lessen, hebben we enkele huisregels:

– de schaakleraren bereiden met zorg de schaaklessen en schaakavonden voor. Indien je niet aanwezig kan zijn, verwittig dan tijdig je schaakleraar.

– Indien je een les niet kan bijwonen, probeer dan zo veel mogelijk de oefeningen thuis te maken, zodat je niet te veel achterstand oploopt.

– Maak ook thuis regelmatig tijd vrij om in je stappenboekje te werken. Oefening baart immers kunst!

  • Je kan desgewenst een extra werkboekje kopen in de club voor 5€.