schoolteam met Maya 12de op WK

de speelzaal met, godzijdank, goede airco

Het doek is gevallen over het eerste WK schoolschaken: na een ongebruikelijk aantal van 8 ronden met een tempo van 45’+10″ wint de Turkse Istanbul ENKA High School het tornooi zonder probleem,  het team bestaat dan ook uitsluitend uit titelhouders. Los daarvan valt vanaf de eerste ronde op dat de gebruikte rapid-elo’s enorm “underrated” zijn; niemand mag dus onderschat worden. De organisatie oogt zeer professioneel met orde, stiptheid en netheid die doet denken aan vervlogen (?) Sovjettijden. Ook de airco’s werken vlekkeloos in hotel en speelzaal; en met temperaturen tot 40°C en meer is dat geen overbodige luxe.

Vanuit de achterzijde van het hotel, gelegen in de badplaats Aktau aan de Kaspische Zee, kijkt men uit op vervallen Sovjet-architectuur. Maar kosten noch moeite lijken gespaard te zijn om Aktau en bij uitbreiding Kazachstan op de toeristische kaart te zetten. Van alle “Stan landen” is Kazachstan trouwens het meest welvarend: dankzij olie en gas is het de grootste economie van Centraal-Azië en dat werd duidelijk met een groots opgezet tornooi met veel randanimatie en mooie openings- en slotceremonies.

Het team van Sint-Barbaracollege met Maya op bord 3 deed het beter dan verwacht met een 12de plaats. Het laat zo heel sterke teams zoals Duitsland, Canada & Oostenrijk achter zich. Uiteraard primeert op dit tornooi de ervaring boven het resultaat. Iedereen is inmiddels klaar voor de volgende uitdaging, want alle vier de spelers zijn straks in Brugge te vinden voor de Brugse Meesters, tevens BK voor volwassenen.

Alle uitslagen van het WK zijn hier te vinden.

het team van Sint-Barbaracollege: vlnr: Elias, Julian, Maya, Dago en begeleider Ivan